onsdag 4 juni 2008

Welland-Nickell

Kollade de amerikanska OS-uttagningarna på BBO igår kväll. I semin mellan Welland och Nickell, fick Welland en smakstart med 42-0 på de första 9 brickorna. Men sen vände det. Här är en av vinstbrickorna för Nickell, som efter 60 brickor leder 140-116.

Garner-Weinstein EW och Meckwell NS i öppna.



Dlr: E
Vul: Nil




9
10 7 5
Q 9 8 7 4
Q 8 5 2




A J 10 3
K Q 3
J 6 3
K 6 4



K 6 2
J 9 8
K 10
A 10 9 7 3




Q 8 7 5 4
A 6 4 2
A 5 2
J


Brickan innehåller att antal intressanta moment för genomsnittsspelaren att dra lärdom av. Öst öppnade med 1kl som kunde innebära alla jämna händer. Syd klev in med 1sp och Väst avslutade budgivningen med 3NT. Rodwell spelade korrekt ut ruter 7. Klubbspelaren prövar vanligen med 10:an från bordet, men det är betydligt bättre att gå upp med kungen som Garner gjorde. Det kan ge försvaret senare problem ifall Syd t ex har Qxx. Om Nord skulle komma in måste han nämligen ha koll på ifall partnern har Qxx eller fyra hackor. Hur markerar du och din partner i dessa lägen?

Hur som helst vann Meck med ässet och vände med 5:an. Rodwell var tvungen att räkna lite på fingrarna. Det tog lite tid innan han korrekt kröp (Meck vänder inte med 5:an från ursprungliga AJ53). Om jag spelat med 11-regeln, hade jag nog föredragit att lägga 8:an från Nord. Om Väst är trött kanske han går i fällan i tron att rutern sitter 4-4 och försöker godspela sin hjärter. Svaret på den frågan finns förstås i Syds spel, som inte kan ha A543, då han ska vända med 3:an.

Garner såg förstås inte alla fyra händerna och kunde inte veta att klövern producerar 5 stick. Han valde istället linjen att ta sina 4 spaderstick. Det tvingar av Nord 3 kort. Han får förstås inte lägga någon ruter. Och klöver är inte bra. Efter stor vånda gjorde Rodwell sig av med sina 3 hjärter (på 4:e spadern har Rodwell råd att lägga en ruter, eftersom partnerns femte spader nu blivit ett stick). I det uppkomna läget har inte Garner förbindelser att utnyttja klövern. Hans enda chans var dam-knekt punkt, och gick därför bet i kontraktet.

Vid det andra bordet passade Öst och Syd öppnade med 1sp. Efter två pass balanserade Öst med 1NT som Väst höjde till 3NT. Willenken imponerade genom att starta med ruteräss och en till. Freeman tog sitt lilla halmstrå. Spader till knekten, för att lägga ned klöverkung och sedan maska i klöver...

Inga kommentarer: