lördag 7 juni 2008

Nära Strul i OS

Laget med det i Sverige föga passande namnet Strul, var nära att ta hem de amerikanska OS-uttagningarna i natt. Men Nickell blev för svåra. Finalens 120 brickor slutade 216-190. Martel hade ett svårt utspelsläge sedan Meck till vänster om honom öppnat med naturliga 2kl. Rodwell bjöd 3 ru som var sanginviterande med 6korts spader. Meck bjöd negativa 3sp men Rodwell provade 3NT. Budgivningen avslöjade att det var ett ansträngt kontrakt och Martels resurser var: 863 AQ87 J53 K74

Vad skulle du själv välja? Han insåg att Rodwell rimligen hade hjärterkung, och att det kunde vara 9:e sticket. Inte orimligt valde han därför en låg ruter. Så här såg given ut:



Dlr: S
Vul: Nil




K J 10 9 7 2
K 9
K 9 7
Q 8




A Q 4
J 10 6 5 3
Q 8 6
5 3



8 6 3
A Q 8 7
J 5 3
K 7 4




5
4 2
A 10 4 2
A J 10 9 6 2


Ruterutspelet ser ut att vara hemspelande, men brickan lever fortfarande för Öst-Väst, om man klarar de prövningar som spelföraren utsätter dem för. Väst klarade första utmaningen genom att sätta i ruterdam. Rodwell spelade nu klöverdam. Martel kröp och hade därmed klarat nästa uppgift för försvaret, eftersom Rodwell annars kommer tillbaka på "Englund" för att slå rutermasken. Rodwell gick in i boxen. En av hans chanser var kung-hacka i klöver. En annan var dam-åtta punkt i ruter. Att hjärteräss skulle sitta rätt var inte sannolikt efter utspelet. Rodwell valde korrekt att försöka med ruternio. Det var nu försvarets misstag kom, när Martel duckade. Fyrtrick istället för 2-3 bet. Vid andra bordet spelade man 3 spader med jämn hemgång.

Ibland är bridge svårt. För att du definitivt ska ta bet, ska du spela ut någon av motståndarnas 6kortsfärger...

USAs lag i Kina blir alltså: Bob Hamman, Dick Freeman, Eric Rodwell, Jeff Meckstroth, Nick Nickell, Chris Compton

Ett tack också till Anders Wirgren som tipsade mig om html-koden till färgsymbolerna!

1 kommentar:

. sa...

Jag kommenterar mig själv här. Jag skulle gissa att Rodwells plan var att sätta utspelaren med BÅDA högfärgsässen ifall Martel hade täckt rutern. Dvs toppa klövern och hoppas på att kungen faller. Och om den inte gör det, spela ytterligare en klöver med rutertio som ingång.