tisdag 17 juni 2008

Hjälpande utspel

En bricka från 6:e omgången. Du har A10xx QJ xx J108xx. Vänsteryttern öppnar med 1hj och din partner kliver in med 1 sp. Näste man stöder hjärtern och du stöder spadern. Motståndarna kommer sedan i 4 hj. Partnern spelar ut spader två (10-12) och du ser:




Dlr: E
Vul: N/S



















x x
5 4 2
A Q 10 9 x x
x x




A 10 x x
Q J
x x
J 10 8 x x



Vad vänder du med efter spader äss (spelföraren bidrar med en hacka)?

Du kan räkna ut att partnern har spader kung eftersom han hade spelat ut damen från QJ9xx. Rödfärgerna verkar sitta bra för spelföraren. Det krävs nog A-Q i klöver hos partnern, verkar sydarna ha resonerat. Vid de bord jag såg skiftade man till klöver. Men om partnern har hjärteräss då? Då ska du vända tillbaka i spader och invänta beten.

Spelföraren hade Qx K109873 x AKQx. Han kunde bli av med en spader på tre ronder klöver. Nord kunde visserligen få för hjärter 6, men det var naturligt att göra rätt i hjärter därefter.

Det var ett besvärligt läge för Syd som hade att ta ställning till om spelföraren hade den aktuella handen eller typ Qx AK109xxx Jx Kx. Jag tycker att Bocchi och andra Nordar som fått stöd, kunde ha startat med spader kung. Då kunde inte försvaret längre göra fel. Någon som håller med?

Inga kommentarer: