torsdag 19 juni 2008

Intressant färgbehandling

Du har tagit dig till 6 klöver på nedanstående sortering. Ett elegant kontrakt som bjöds av Peter och Fredrik idag mot slovakerna.

Q x
A 10 9 8 x x
x
K Q 10 9


A K x x
Q x
A 10 x
A x x x

Det blir ruterkung ut. Trumfen behagar sitta 3-2, men hur behandlar du sedan hjärtern? Väljer du att slå en dubbelmask? Eller spelar du på 3-2-sits?

Bästa chansen ligger faktiskt i att kombinera de två sätten. Trumfa ut med K-Q först och spela en tredje trumf till ässet. Nu spelar du hjärterdam. Om den får löpa fram till kungen, toppar du senare hjärtern. Enda gången du går bet är när kungen sitter singel efter ässet, vilket sker ca 1 gång på 30. Gissa hur det satt... ;-)

Peter gick också bet. Efter K-Q i trumf spelade han hjärter mot damen. När kungen tog spel före, måste Peter med den aktuella sitsen kasta damen och senare maska ut knekten. Men när han la en liten så gick det inte längre att spela hem kontraktet med rutervända.

Ett alternativt spelsätt som jag tror att Helgemo valde, är att spela hjärterdam efter utrumfning och lägga ässet på bordet oavsett vad Väst gör. Det är bara fel i de 10 % av fallen då det sitter KJxx före och motståndaren obesvärat kryper. Spelsättet ser konstigt ut, men funkar bra i praktiken.

Peters spelsätt leder till målet i dryga 80 % av fallen, dock inte denna gång.

Vad som hände vid andra bordet? Inte mycket att skriva hem till Slovakien om. Sangöppning, transfer, självsplinter med den unkna färgen och direkthopp till 6 hjärter av öppnaren...

Inga kommentarer: