söndag 22 juni 2008

Utvecklad Puppet

Som tur är kan man lite italienska. Snappade upp att italienarna utvecklat sin Stayman i 2NT-lägen. Vad jag förstår så kastar man om svaren 3 hjärter och 3 NT på 3 klöver. 3 NT visar alltså 5korts hjärter, medan 3 hjärter förnekar högfärg. Det verkar som om de därmed vill få in problemhanden 5-4 i hö i spelet. Denna hand visas genom att återbjuda 3 NT på 3 hjärter (vill man spela 3NT bjuder man 3 sp = transfer till 3 NT).

Det uppstår ännu en fördel. I det gamla systemet fanns det bara ett sätt att som svarare återkomma med ett naturligt lågfärgsbud när öppnaren återbjudit 3 NT. I det nya uppstår 2 sätt. Du kan på 3 hjärter bjuda 4 i lå. Men du kan även överföra till 3 NT med 3 spader, och därefter bjuda 4 i lå. På så sätt kan man antingen välja att skilja 4-kortsfärg från 5-kortsfärg eller milt slamintresse från starkt slamintresse.

Personligen tror jag hellre på att skippa 5-4 i hö och använda det extra utrymmet till att beskriva slamintresse.

Ponera att din partner visar 20-21 jämna och du har:

K x x x
A x
K x x x
x x x

Du frågar med 3 klöver och får 3 hjärter, ingen högfärg. Nu skulle det väl vara ganska gulligt att med 3 NT få antyda milt slamintresse med någon 4-korts lågfärg.

Partnern kan då lugnt passa med händer typ:

Q J x
K Q x
A Q J x
A J x

Och gladeligen passera 3 NT med:

A x
K x x
A Q x x x
A K x

Den problemställningen är betydligt vanligare än att täcka upp 5-4 i hö. Om man har det kontrollbehovet kan man i så fall använda direkta 3 sp för detta ändamål.

Direkta 4 lå på 3 hj får visa 5-kortsfärg och omvägen via 3 sp är en stark slaminvit med 4-kortsfärg.

Inga kommentarer: