måndag 9 juni 2008

Elegant försvar, eller...?

Hittade ytterligare en tresangare från de amerikanska OS-uttagningarna med hemgång vid ena bordet och bet vid andra. Tyvärr finns inga uppgifter om hur spelet gått till, men jag har en teori. Vore kul om någon sett denna giv live, och kunde lägga en kommentar. Så här såg det ut med Weinstein Syd och Levin Nord mot Berkovitz-Cohen.



Dlr: W
Vul: N/S




7
J 9 7 6 4 2
8 6 3 2
9 4




10 2
Q 10
Q J 10
A K J 10 8 6



J 9 8 5 4 3
A 8 5
A 4
Q 2




A K Q 6
K 3
K 9 7 5
7 5 3


Vid det andra bordet, där kontraktet gick hem, hade man spelföringen på Västs hand vilket innebar jämn hemgång efter hjärterutspel. Berkovitz däremot var spelförare på den långa spaderfärgen. Sannolikt efter en sekvens i stil med 1kl-1sp-2kl-2NT-3NT eller något liknande.
Double dummy går man ju alltid hem, men min gissning är att Syd givit spelföraren ett rep att hänga sig i. Sedan Syd startat med en spaderhonnnör (lämpligen kungen ifall det visar K-Q, eftersom man vill ha en högmarkering för knekten), kan han ju se att partnern knappast kan ha mer än en högfärgsknekt. Spelföraren har garanterat de röda ässen och säkerligen 6 klöverstick.
Den enda betchansen ligger i att hitta en högfärgsknekt hos partnern. I hjärter måste dessutom partnern ha 9:an och spelföraren göra fel. Så min gissning är att Weinstein i andra eller tredje stick spelat hjärter 3! Inget kul läge för spelföraren.

Hoppas någon i läsekretsen sett brickan live, och kan rapportera vad som hänt!!!

Inga kommentarer: