söndag 8 juni 2008

Dra igenom en långfärg

Hittade en bricka från finalen i amerikanska uttagningstävlingarna, där man gått bet i 3NT vid ena bordet och gjort övertrick i andra rummet. Trots samma utspel. Blev nyfiken och kunde konstatera vad som skett. Se här:




Dlr: S
Vul: N/S




Q 10 9 2
J 9 5 4
J 7
8 5 4




A 4
10 7 3
10 3
A K J 10 6 2



5 3
K Q 8 6
A Q 9 8 4
Q 9




K J 8 7 6
A 2
K 6 5 2
7 3


Syd öppnade med en 5-korts spader vid båda borden. I bägge rummen blev det spader 10 ut från Nord, som spelförarna tog andra gången för att sedan spela 6 mål klöver. Mot Meckstroth sakades ingen spader och därmed var hans enda chans att toppa rutern. Syd var ju skvisad och valde att klassiskt först saka ned sig till kungsingel och sedan lägga en hjärter. Meck gör förstås inget misstag i det läget.

I andra rummet där Becker var spelförare hade inte Nord stött spadern (däremot utspelsdubblat 2sp). Där sakade Freeman på Syds plats två ruter, en hjärterhacka och en spaderhacka. Nu skulle Becker kunna godspela en hjärter för hemgången. Men var det säkert? Inte om Syd startat med 6 spader. Han valde uppenbarligen att spela på 6-korts spader och Kxx i ruter när han spelade ruter till äss och gick en bet. Kan man klandra honom? Han fick ju inte samma hjälp som vid andra bordet, där Nord skuttade till 3sp över 2kl. Men det jag anser att han missade, var att Nord spelade ut spader 10 som han fick för, för att sedan vända med spader 9. Det skulle han garanterat aldrig göra med Q109 ensamma i spader. Och utan damen skulle han aldrig utspelsdubbla. Alltså var han prickad med 4-kortsfärg.

Det är de små detaljerna som avgör.

Inga kommentarer: